Nyilatkozatok

Szülői nyilatkozat
Fogyasztói nyilatkozat
Intézményi nyilatkozat
 
 

Tisztelt Partnerünk!

Szeretném jelezni, hogy 2020.07.15-től a Hungast csoporthoz tartozó gazdasági társaságok (továbbiakban: szolgáltató) változtatnak a diétás szolgáltatáshoz szorosan kapcsolódó szülői/gondviselői, ill. fogyasztói nyilatkozaton. Az az eddig gyakorlat, hogy az oktatási-nevelési intézménybe járó gyermek diétája esetén a szülő tölt ki szülői/gondviselői nyilatkozatot, ill. felnőtt fogyasztó diétája esetében (pl. szociális intézményben) pedig a fogyasztó maga tölt ki a fogyasztói nyilatkozatot nem változik.  

A változtatás oka főként az adatvédelemről szóló EU-s szabályozásnak való teljes körű megfelelés. A nyilatkozat módosításával a diéta igénylés folyamata is kis mértékben módosul az alábbiak szerint:

  1. Amennyiben a gyermeknek/fogyasztónak diétára van szüksége a szülő/gondviselő vagy maga a fogyasztó beszerzi a szükséges szakorvosi igazolást vagy vallási okból igényelt diéta esetén elkészíti az igény írásos megfogalmazását.
  2. A szülőnek/gondviselőnek vagy magának a fogyasztónak a szakorvosi igazolást vagy vallási okból igényelt diéta esetén az igény írásos megfogalmazását el kell juttatnia az intézménynek.
  3. Az intézmény ügyintézője átveszi a szülőtől/gondviselőtől vagy a fogyasztótól a szakorvosi igazolást vagy vallási okból igényelt diéta esetén az igény írásos megfogalmazását úgy, hogy a kézhez vételkor a szülővel/gondviselővel kitölteti, majd aláíratja a Szülői/gondviselői nyilatkozat diétás szolgáltatásról és a szolgáltatáshoz szükséges adatkezelésről szóló dokumentumot, a fogyasztóval pedig a Fogyasztói nyilatkozat diétás szolgáltatásról és a szolgáltatáshoz szükséges adatkezelésről szóló dokumentumot  a lap közepén. Ezzel az aláírásával a szülő/gondviselő és a fogyasztó – amellett, hogy jelzi a szolgáltató felé a szükséges adatokat és diétát, hozzájárul a személyes adatainak a szolgáltató által történő kezeléséhez.
  4. Ezt követően az intézmény ügyintézője vagy a szülő/gondviselő/fogyasztó minden dokumentumot (diétás nyilatkozat, szakorvosi igazolás vagy vallási okból igényelt diéta esetén az igény írásos megfogalmazását) eljuttatja a szolgáltató területileg illetékes területi vezetője vagy dietetikusa részére.
  5. A dietetikus átvizsgálja a rendelkezésére bocsátott információkat. Szükség esetén kiegészítő információkat kér az intézmény ügyintézőjétől vagy a szülőtől/gondviselőtől/fogyasztótól.
  6. Ezt követően a dietetikus a rendelkezésre álló információk alapján dönt az eliminációs igény teljesítéséről, a vállalt diétát és a kapcsolódó információkat pedig rögzíti gyermek esetében a Szülői/gondviselői nyilatkozat diétás szolgáltatásról és a szolgáltatáshoz szükséges adatkezelésről szóló dokumentumon, felnőtt esetében a Fogyasztói nyilatkozat diétás szolgáltatásról és a szolgáltatáshoz szükséges adatkezelésről szóló dokumentumon, majd a dietetikus aláírja azt, ezt követően pedig eljuttatja az intézmény és/vagy a szülő/gondviselő/fogyasztó részére.
  7. Miután a szülő/gondviselő/fogyasztó a dietetikus által is kitöltött Szülői/gondviselői nyilatkozat diétás szolgáltatásról és a szolgáltatáshoz szükséges adatkezelésről szóló dokumentumot vagy a Fogyasztói nyilatkozat diétás szolgáltatásról és a szolgáltatáshoz szükséges adatkezelésről szóló dokumentumot visszakapta, a lap alján ismét alá kell írnia, amellyel elfogadja a szolgáltató eliminációs igény teljesítéséről szóló vállalását.
  8. Ezt követően kezdhető csak meg a diétás szolgáltatás megrendelése és kiszolgálása! A szülő/gondviselő által a fent említett mindkét helyen aláírt Szülői/gondviselői nyilatkozat diétás szolgáltatásról és a szolgáltatáshoz szükséges adatkezelésről szóló dokumentum vagy fogyasztó esetében a Fogyasztói nyilatkozat diétás szolgáltatásról és a szolgáltatáshoz szükséges adatkezelésről szóló dokumentum hiányában a dietetikus nem fogadhat be szakorvosi igazolást vagy vallási okból igényelt diéta esetén az igény írásos megfogalmazását, és nem kezdheti meg a diétás szolgáltatást sem!
  9. Amennyiben a szolgáltató eliminációs igény teljesítéséről szóló vállalását a szülő/gondviselő/fogyasztó nem fogadja el, akkor azt jeleznie kell a szolgáltató számára és ebben az esetben tudomásul kell vennie, hogy a szolgáltató a diétás közétkeztetési szolgáltatás nyújtására vonatkozó ellátást megtagadja.

Abban az esetben, ha az szolgáltatási területen már a rendelkezésünkre áll az adott gyermekhez/fogyasztóhoz tartozó diétás nyilatkozat (és nem csak a szakorvosi igazolás!) nem fogunk új, módosított nyilatkozatot kérni. Kivételt képez ez alól, ha módosul az igényelt diéta vagy friss szakorvosi igazolás kerül benyújtásra.

Segítő együttműködésüket előre is köszönjük!

Üdvözlettel:

Teffner Zsolt

minőségügyi- és élelmiszerbiztonsági vezető

HUNGAST CSOPORT

Mobil: +36 20 370 8493

E-mail: teffner.zsolt@hungast.hu

cid:image003.png@01D3D55D.FAA134E0 facebook.com/szupermenza

cid:image004.png@01D3D55D.FAA134E0