CISZTERCI NEVELÉSI KÖZPONT

Ciszterci Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

2024. június 13. Csütörtök, ma Antal, Anett napja van

Múltunk

 
Régmúlt idők nyomában
 
Egy régi épület Pécs belvárosának szívében, a Szent István tér és az Apáca utca találkozásánál. Festői környezet övezi. Előtte egy nagy park hatalmas fákkal és zöld pázsittal. A park közepén hangulatos szökőkút. Nem sokkal feljebb a székesegyház ég felé törő tornyai néznek farkasszemet vele. Vajon mit rejthet magában ez a régi épület? – teheti fel a kérdést egy kívülről szemlélődő idegen. Ha azonban a templom melletti kapun belülre lép, hangos gyerekzsivaj üti meg a fülét. Az ódon falak ugyanis ma már a Ciszterci Nevelési Központ diákjainak adnak otthont. Büszkék vagyunk arra, hogy intézményünkön belül ma már egy óvoda, egy általános és zeneiskola valamint egy leánykollégium működik. Hosszú, viszontagságos út vezetett el idáig. Az épület évszázados múltra tekint vissza, születésének időpontja 1851-re esik. 1851 júliusában Pozsonyból tizenkét szerzetesnővér érkezett Pécsre, hogy megkezdje a tanítást az akkori rendházban, a Miasszonyunkról elnevezett Női Kanonokrend szellemiségét követve. A rend nővérei Szent Ágoston Regulája szerint éltek, legfőbb eszményük: „Mindenkinek használni, senkinek sem ártani.” De ugorjunk egy kicsit tovább az időben! A következő fontos dátum a pécsi rendház történetében: 1890. Ekkor nyílik meg a négy osztályos polgári iskola, amelyet a Dulánszky Nándor pécsi püspök által létesített iskolaépületben helyeztek el. Hat évvel később megkezdi működését a tanítóképző, majd vele párhuzamosan a képző gyakorló elemi iskolája. 1907-ben Bitter Illés ciszteri apát irányításával a felső polgári iskolából felsőbb leányiskola létesül, majd 1918-ban a felsőbb leányiskolából nyolc osztályos gimnázium lesz. A gimnázium épülete 1924-re készült el. Az egész iskolaegyüttesben 1400 leányt neveltek és oktattak a nővérek. A pécsi rendház és iskola 1941-ben ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját. A 100. születésnap megtartására azonban sajnos már nem kerülhetett sor. 1948-ban az iskolát államosították, a nővéreknek távozniuk kellett…
 
 
Az újjászületés évei
 
Eltelt néhány évtized, míg végre a rendszerváltás után Magyarországon is visszakaphatták a szerzetesrendek azt, ami megillette őket. A pécsi Miasszonyunk Női Kanonokrend 1990-ben újra visszaállt, ehhez azonban az kellett, hogy a rend felmutasson egy ingatlant. A szeretetszolgálat engedélyével a Prohászka Otthont nevezték meg rendháznak, így a rend visszaállhatott. 1990-ben a rend visszavette a mai óvoda épületét, amelyet 1991-től katolikus óvodaként működtetett tovább. 1999 szeptemberében, miután a rend visszakapta a volt tanítóképző épületét, ahol addig a Dolgozók Gimnáziuma működött, megnyithatta kapuit az Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános és Zeneiskola, amely szinte a semmiből éledt újjá. 2004. szeptember elsején a rend funkcióval átvette a Teleki Blanka Kollégium épületét is, amely a Szent Margit Kollégium nevet kapta. Mindhárom intézmény közös fenntartója Mater Assumpta nővér vezetésével a Miasszonyunk Női Kanonokrend volt, amely a rendfőnöknő 2006. december 25-én bekövetkezett halála után feloszlott. A három tagintézményt a Ciszterci Rend Zirci Kongregációja vette át. DDr. Zakar Ferenc Polikárp főapát rendelkezése értelmében az óvoda, az általános és zeneiskola és a leánykollégium 2007 nyarán közös igazgatású összetett intézménnyé alakult, új neve Ciszterci Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium (Ciszterci Nevelési Központ). A Ciszterci Rend Zirci Apátságának irányítását 2011-ben Dékány Árpád Sixtus O. Cist. főapát vette át, ünnepélyes beiktatására 2011. április 30-án került sor.
A régi falak között új élet vette kezdetét, de az elődeink által ránk hagyott értékek örökérvényűek, erőt és lelkesedést meríthetünk belőlük, építőkövei lehetnek jelenünknek:
„éljünk egyazon szeretetben,
egyazon Regula alapján és
hasonló szokások szerint…”
/Charta Caritas/