CISZTERCI NEVELÉSI KÖZPONT

Ciszterci Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

2024. július 12. Péntek, ma Izabella, Dalma napja van

Megújult az óvoda

Közel engedték a kisgyermekeket – Átadták a pécsi Ciszterci Nevelési Központ megújult óvodáját
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Megújult és kibővült a pécsi Ciszterci Nevelési Központ óvodája. Az augusztus 31-én tartott átadóünnepségen Bérczi L. Bernát OCist zirci apát áldotta meg az épületet és természetesen az óvodásokat és a dolgozókat is.

A zirci apát ünnepi beszédében felidézte, mennyire szükséges volt már ennek a régi, szinte történelmi épületnek a megújulása. Az általános iskola mellett álló óvoda állaga és berendezése ugyanis már nem felelt meg a mai igényeknek.

A 2019-ben kezdődött tervezés után 2021 januárjában indultak meg a munkálatok: először egy bontásra ítélt melléképületet kellett eltávolítani, majd felújították a földszinten található csoportszobákat, amelyek ma már gyönyörűen kifestve, megújult elektromos hálózattal, korszerű és stílusos, fényerőszabályzós világítással várják az óvodai csoportokat. Az emeleti csoportszobák feletti fafödémet acélgerendákra kellett cserélni a korábbi gombásodás miatt, majd egy csoportszoba áthelyezésével nagyobb, tágasabb és világosabb tereket tudtak létrehozni. A leromlott állapotú raktár- és melléképület helyére 308 négyzetméteres új teret kapott az óvoda, amelyben egy régóta várt közösségi termet, orvosi szobát, fejlesztőszobát és egy új csoportszobát alakítottak ki.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Az udvaron új gumiborításon szaladgálhatnak a gyerekek, a szülők pedig a megszépült udvari homlokzatban lelhetik örömüket. Mindent összevéve korszerű, látványos és minden modern kori funkciónak megfelelő óvodát láthattak az ünnepségre összegyűlt vendégek.

Bérczi L. Bernát apát köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a felújítás pénzügyi támogatásáért, valamint Ternyák Csaba egri érseknek, akinek önzetlen támogatása lehetővé tette a projekt megvalósulását.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szintén köszönetét fejezte ki az apátság munkatársainak, a tervezőknek, kivitelezőknek és nem utolsósorban Késmárki Tiborné leköszönő igazgatónak, aki lelkiismeretes és odaadó munkájával biztosította, hogy a felújítás és építkezés alatt is zavartalanul működjön az óvoda.

Ünnepi köszöntője után a zirci apát szenteltvízzel hintette meg az épület falait, ezt követően a Zirci Ciszterci Apátság munkatársaival, a kivitelező képviselőivel, valamint az intézmény új igazgatójával, Helstáb Ákossal együtt vágták át a nemzeti színű szalagot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepségen az óvodások műsora, énekük, táncuk és imádságuk, valamint a zeneiskolások produkciója szép bizonyságát adta, mennyire elkötelezett, lelkiségben is gazdag nevelést nyújt a Ciszterci Nevelési Központ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megérdemelten vehették birtokba az óvodát gyermekek és felnőttek egyaránt. A ciszterci nevelés pedig ismét tanújelét adta, hogy nemcsak a gimnáziumokban, hanem akár az óvodákban is milyen magas színvonalú, példaértékű, evangelizáló és emberformáló munkát végez.

 

Forrás: 

https://www.magyarkurir.hu/hirek/kozel-engedtek-kisgyermekeket-atadtak-pecsi-ciszterci-nevelesi-kozpont-megujult-ovodajat